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State Environmental Planning Policy Amendment (Fire 
Sprinkler Systems) 2012

under the

Environmental Planning and Assessment Act 1979

2012 No 670

1 Name of Policy

This Policy is State Environmental Planning Policy Amendment (Fire
Sprinkler Systems) 2012.

2 Commencement

This Policy commences on 1 January 2013 and is required to be
published on the NSW legislation website.

3 Repeal of Policy

(1) This Policy is repealed on the day following the day on which this
Policy commences.

(2) The repeal of this Policy does not, because of the operation of
sections 5 (6) and 30 of the Interpretation Act 1987, affect any
amendment made by this Policy.
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People with a Disability) 2004
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Schedule 1 Amendment of State Environmental 
Planning Policy (Housing for Seniors or 
People with a Disability) 2004

[1] Clause 3 Interpretation

Insert in alphabetical order in clause 3 (1):

fire sprinkler system means a system designed to automatically
control the growth and spread of fire that may include
components such as sprinklers, valves, pipework, pumps,
boosters and water supplies.

[2] Clause 22

Insert after clause 21:

22 Fire sprinkler systems in residential care facilities for seniors

Development for the purpose of the installation of a fire sprinkler
system in a residential care facility for seniors may be carried out
with development consent.

[3] Clause 55

Insert after clause 54:

55 Residential care facilities for seniors required to have fire sprinkler 
systems

A consent authority must not grant consent to carry out
development for the purpose of a residential care facility for
seniors unless the proposed development includes a fire sprinkler
system.
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Schedule 2 Amendment of State Environmental 
Planning Policy (Exempt and Complying 
Development Codes) 2008

[1] Clause 1.5 Interpretation—general

Insert in alphabetical order in clause 1.5 (1):

fire sprinkler system means a system designed to automatically
control the growth and spread of fire that may include
components such as sprinklers, valves, pipework, pumps,
boosters and water supplies.

[2] Part 4A, Division 1

Insert at the end of Division 1 of Part 4A with appropriate Subdivision and
clause numbering:

Subdivision  Fire sprinkler systems in residential care 
facilities for seniors

Specified complying development

The following development is specified for this code:
(a) the installation or extension of a fire sprinkler system in a

residential care facility for seniors (within the meaning of
State Environmental Planning Policy (Housing for Seniors
or People with a Disability) 2004),

(b) the internal or external alteration of, or addition to, an
existing building to enable the installation of a fire
sprinkler system in a residential care facility for seniors,

(c) the construction or installation of a pump house.

Development standards—general

The standards specified for that development are that:
(a) the current use of the premises must be a lawful use, and
(b) if the building in which the fire sprinkler system is to be

installed is subject to an alternative solution relating to a
fire safety requirement, the development must be
consistent with that alternative solution, and

(c) the development must not reduce the level of fire safety or
structural integrity provided by an existing building, and

(d) the development must not alter or extend an existing fire
sprinkler system if the level of fire hazard arising from the
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current use of the building exceeds the level of fire hazard
for which the fire sprinkler system was designed and
installed, and

(e) the development must not contravene any condition of an
existing development consent that applies to the land
relating to vehicle access and loading facilities or result in
the reduction of any car parking on the land by more than
2 car spaces, and

(f) the development must not:
(i) result in a change of classification of the building

under the Act or the Building Code of Australia, or
(ii) result in an increase in the gross floor area of any

existing residential accommodation, or
(iii) affect any existing fire resisting components of any

building, or
(iv) affect the means of egress from the building in an

emergency, and
(g) any excavation must not:

(i) be greater than 3 metres below ground level
(existing) or be less than 1.5 metres from any lot
boundary (unless it is for the purposes of connecting
the system to a water main on an adjoining street), or

(ii) cause damage to any adjoining buildings or
structures on the lot or to any building or structure
on any adjoining lot, or

(iii) redirect the flow of surface water onto adjoining
property, and

(h) all stormwater drainage collecting as a result of the
development must be conveyed by a gravity fed or charged
system to:
(i) a public drainage system, or

(ii) an inter-allotment drainage system, or
(iii) an on-site disposal system, and

(i) all stormwater drainage systems within a lot and the
connection to a public or an inter-allotment drainage
system must:
(i) if an approval is required under section 68 of the

Local Government Act 1993, be approved under that
Act, or

(ii) if an approval is not required under section 68 of the
Local Government Act 1993, comply with any
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requirements for the disposal of stormwater
drainage contained in a development control plan
that is applicable to the land.

Development standards—water storage tanks

The development standards applying to the installation of a new
water storage tank or an extension to an existing water storage
tank for the purposes of the installation or extension of a fire
sprinkler system are that:
(a) the tank, or the extended existing tank, is to have a capacity

of no more than 100,000 litres, and
(b) if the tank is to be located within a building, the tank must

not increase floor area of a room, and
(c) if the tank is to be located outside a building, it must:

(i) be located behind the building line of the primary
public road frontage (the front of the building),
unless the tank is to be located below ground level,
and

(ii) be located at least 3 metres from any other public
road frontage, and

(iii) have a diameter or width of not more than 6 metres,
and

(iv) have a height of not more than 5 metres above
ground level (existing), and

(v) for any tank up to 3 metres in height, have a setback
of at least 900 millimetres from any side or rear
boundary, and

(vi) for any tank 3 metres in height or greater, have a
setback of at least 3 metres from any side or rear
boundary, and

(d) if the tank is to be located on the roof of a building, it must:
(i) on a flat roof, be not more than 3 metres above the

roof level and be located at least 3.5 metres from the
parapet edge of the building, or

(ii) on a pitched roof, be not more than 1 metre above
the ridge level of the roof of the building.

Development standards—external pump houses and fixed-on-site 
fire pump sets

The development standards applying to the installation of a new
external pump house or enclosure to accommodate a
fixed-on-site fire pump set and associated pipe work and
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equipment for the purposes of the installation or extension of a
fire sprinkler system are that:
(a) the wall of any pump house or any enclosure of a pump set

is to be of a non-combustible material, unless otherwise
required by the Building Code of Australia, and

(b) the wall of any pump house or any enclosure of a pump set
must have an external wall finish that is the same colour
palette as the existing premises so that the pump room or
enclosure is in keeping with the existing premises, and

(c) any development comprising the construction of an
attached pump house or enclosure to accommodate a fire
sprinkler system pump must not increase the floor area of
an existing building by more than 20 square metres, and

(d) if the pump house or enclosure is to be located outside a
building, it must:
(i) be located behind the building line of the primary

public road frontage (the front of the building),
unless the pump house or enclosure is to be located
below ground level, and

(ii) be located at least 3 metres from any other public
road frontage, and

(iii) have a height of not more than 3 metres above
ground level (existing), and

(iv) have a setback of at least 900 millimetres from any
side or rear boundary, and

(e) if the pump house or enclosure is to be located on the roof
of a building, it must:
(i) on a flat roof—be not more than 3 metres above the

roof level and be located at least 3.5 metres from the
parapet edge of the building, or

(ii) on a pitched roof—be not more than 1 metre above
the ridge level of the roof of the building, and

(f) any pump house or enclosure must be sound proofed to
ensure that the house or enclosure does not emit noise
exceeding an LAeq of 5 dB(A) above background noise
when measured at any lot boundary.

Development standards—fire mains and pipes and booster 
connections

(1) The development standards applying to the installation of a new
or replacement fire main or pipe and the connection to the water
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supply for the purposes of the installation or extension of a fire
sprinkler system are that:
(a) all pipework is to be located within the building or located

underground, other than the part of the pipe or main within
a horizontal distance of:
(i) 2 metres of an above ground fire sprinkler system

booster connection used by Fire and Rescue NSW,
and

(ii) 2 metres of the point at which the pipework enters
the building, and

(b) a fire brigade booster connection, if it is not attached to the
building, must not:
(i) have a height of more than 1.5 metres above ground

level (existing), or
(ii) cover an area of more than 6 square metres.

(2) Despite subclause (1) (a) (ii), in relation to a building within a
heritage conservation area or draft heritage conservation area, all
such pipework is to be located within the building, underground
or attached to the side or rear of the building.

[3] Part 4A, Division 2

Insert at the end of Division 2 of Part 4A with appropriate clause numbering:

Conditions applying in relation to installation of fire sprinkler 
systems in residential care facilities for seniors

(1) Alarm signalling equipment

Any connection of a fire sprinkler system to an existing alarm
signalling equipment must not result in any loss of monitoring
service continuity unless fire watch measures are implemented
for the full duration of the connection period.

(2) Hours of construction

Construction that is audible in any dwelling on an adjoining lot
may only be carried out between 7.00 am and 5.00 pm on
Monday to Saturday.

(3) Compliance with plans

Works must be carried out in accordance with the plans and
specifications to which the complying development certificate
relates.
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(4) Sedimentation and erosion controls

Run-off and erosion controls must be effectively maintained until
the site has been stabilised and landscaped.

(5) Excavation must be carried out in accordance with Excavation
Work Code of Practice ISBN 978-0-642-785442 published by
Safe Work Australia.

(6) Maintenance of site

Building materials and equipment must be stored wholly within
the work site unless an approval to store them elsewhere is held.

(7) Waste materials must be disposed of at a waste management
facility.

(8) The work site must be left clear of waste and debris at the
completion of the works.

(9) Utility services

If the complying development requires alteration to, or the
relocation of, utility services on the lot on which the complying
development is carried out, the complying development is not
complete until all such works are carried out.
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Schedule 3 Amendment of State Environmental 
Planning Policy (Infrastructure) 2007

Schedule 1 Exempt development—general

Insert the following under the heading “Development standards” opposite
the matter relating to fire fighting emergency equipment:

• If located within a residential care facility for seniors
(within the meaning of State Environmental Planning
Policy (Housing for Seniors or People with a Disability)
2004), a fire sprinkler system must comply with the Fire
Sprinkler Standard (within the meaning of Division 7B in
Part 9 of the Environmental Planning and Assessment
Regulation 2000).
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